Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 24 de setembre de 2020   |   15:03
 
Enquesta  
Està massa inactiu el govern municipal de l’Ajuntament de Sóller?


No
 
Els lloguers s'han situat entre els 800 i 1.000 euros mensuals.
14/02/2020 | 08:58
Impossible trobar habitatge de lloguer
SaVeu

Llogar un habitatge a Sóller és materialment impossible. A la falta d’oferta de vivenda se li suma l’alt preu a què han arribat els lloguers en els darrers anys als quals difícilment hi poden arribar aquells que perceben un sou moderat. Compartir pis, viure amb els pares, fer la maleta i anar-se’n a un altre municipio o instal.lar-se als olivars s’ha convertit en l’opció més assequible per a moltes economies domèstiques que tenen impossible accedir a una vivenda pròpia en règim de lloguer.

Així ho corroboren diferents agències immobiliàries de Sóller que treballen en el sector del lloguer de llarga temporada, que asseguren que actualment no hi ha stock d’habitatge per oferir als potencials llogaters tot i que la demanda és elevada. I la poca oferta que hi ha es situa en uns valors estratosfèrics ja que sense gaire esforç un habitatge mitjà pot arribar a cotitzar-se entre els 800 i els 1.100 euros al mes de lloguer.

En opinió d’Oana Oancea, d’XC Properties, la situació “està bastant malament” perquè “hi ha molt poca oferta d’habitatge disponible”, ja que “molts habitatges estan d’alta com a lloguer turístic perquè surt més rendible que el de llarga temporada”. En opinió d’aquesta agent immobiliària “els preus segueixen pujant a l’igual que en el 2019”, de manera que “per un apartament d’una habitació es pot pagar entre 600 i 700 euros al mes, mentre que per al de dues o tres habitacions el preu pot anar entre els 850 i els 1.100 euros mensuals”. Oana Dana posa de manifest que un altre factor que incideix en la falta d’oferta és el fenomen del lloguer de temporada, al que s’acullen treballadors de fora que treballen al sector de l’hostaleria a Sóller.

El boca a boca

Josep Lluís Beade, de la Immobiliària Enseñat, afirma que “actualment tenim el 99% de la nostra cartera llogada” i afegeix que “amb un salari d’avui en dia és impossible pagar un lloguer” que situa a una mitjana d’entre 750 i 850 mensuals, més les despeses que comporta l’habitatge. Beade explica que “cada dia tenim entre dues i tres demandes de lloguer a llarg termini” gran part de les quals no poden satisfer “perquè es dona la circumstància que quan un llogater acaba el seu contracte la demanda és tan alta que amb el boca a boca el pis ja queda ocupat d’immediat”. Beade apunta dos fets clau: que actualment no hi ha pisos per llogar a Sóller i que quan es renova un contracte l’increment del preu pot augmentar un 40% en els casos més extrems.

Llista d’espera

Per la seva banda, Bartomeu Oliver, de la Immobiliària Oliver, apunta que “actualment tenim una llista d’espera de més de trenta persones que cerquen un pis per llogar” tot i que els pisos que manegen poden arribar a tenir un valor de mil euros al mes. Oliver apunta que la falta d’oferta es deu a factors tan diversos com “que alguns propietaris estan escalivats amb llogaters que no paguen, no es construeixen pisos nous, cada vegada viu més gent a Sóller i l’existència del lloguer turístic vacacional que surt més rendible al propietari”.

Bartomeu Oliver també destaca que “els elevats preu de compra ja no surt a compte comprar habitatge per llogar” i que “vendre tampoc, degut als interessos tan baixos que donen els bancs”. L’agent conclou que la normativa urbanística de Sóller “ho posa molt difícil per construir pisos”.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a