Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 16 d'abril de 2024   |   17:37
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Els grans productors seran els destinataris de la campanya.
03/01/2020 | 08:52
Arrencarā la recollida de l'orgānica
SaVeu

Els sollerics hauran de reciclar més els seus residus amb la finalitat de separar la fracció orgànica. Almenys aquesta és la voluntat de l’equip de govern de l’Ajuntament que encarregarà un estudi per implantar la recollida de la fracció orgànica que en una primera fase abarcaria els principals productors d’aquest fems com hotels, bars i restaurants.

Aquesta és la intenció del regidor de Medi Ambient, Joan Ruiz (PP), que de cara a aquest 2020 preveu elaborar els primers estudis tècnics per incorporar de forma progressiva la recollida del fems orgànic amb la finalitat de reduir la fracció de rebuig, aquella que es transfereix a la planta incineradora de Son Reus per a la seva destrucció.

El que sí té bastant clar l’Ajuntament és que el canvi s’haurà de fer de forma progressiva d’acord amb les possibilitats pressupostàries. La recollida del rebuig implica instal.lar un nou contenidor al carrer (el de color marró), cosa que suposa una important inversió en la compra d’aquests depòsits. A la vegada també suposa reestructurar el servei de recollida de fems per tal d’organitzar la recollida del rebuig de forma separada a la recollida del fems d’origen orgànic. En qualsevol cas, l’estudi que encarregarà l’Ajuntament determinarà quines passes s’hauran de dur a terme per implantar el nou sistema de recollida i en quines fases es pot dividir per tal que arribi a tots els racons del municipi.

Joan Ruiz sosté que el sistema arribarà en primer lloc als grans productors de residus orgànics. El regidor apunta que els hotels, bars, restaurants i cafeteries hauran d’adaptar-se al nou sistema perquè són els principals generadors de matèria orgànica que es pot separar del rebuig, a l’igual que es va fer en el seu moment amb la recollida selectiva especialment la del vidre.

Per al responsable de Medi Ambient, la instauració de la recollida de la fracció orgànica permetrà reduir dràsticament el volum de residus que es canalitzen a la incineració, un fet que també tendria els seus efectes en l’economia municipal. Cada tona que es crema a Son Reus té un cost de 123 euros. Si es té en compte que durant el 2018 Sóller va generar 7.455 tones de fems que es processaren a la planta incineradora, el cost es va situar prop del milió d’euros.

Increment de reciclatge

Ajuntaments com el de Palma ja realitzen la recollida selectiva de la fracció orgànica. La implementació del contenidor marró ha permès a la capital balear incrementar la recollida selectiva fins assolir el seu màxim històric, segons dades difoses per Emaya que actualment es situa per damunt el 23%. El 2015, la recollida selectiva era del 15’1% a Palma. L’objectiu per al 2020 és que tots els municipis reciclin en el 50% dels residus que generen, objectiu inassolible per Sóller.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a