Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 15 de juny de 2021   |   01:49
 
Enquesta  
Quina nota poses al batle de Sóller en l’equador de la legislatura?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5- 10
 
L'actuació policial al restaurant de Sa Calobra
29/10/2019 | 15:41
Tres detenguts per explotació laboral a Sa Calobra
saveu.cat

La Policia Nacional ha detengut tres persones de 39, 59 i 60 anys, encarregades de controlar els empleats d'un restaurant de Sa Calobra (Escorca), per un presumpte delicte contra els drets dels treballadors i amenaces a l'obligar als seus empleats a treballar entre 12 i 14 hores diàries per 40 euros per dia treballat.

Segons ha informat el cos policial en una nota de premsa, les indagacions es varen iniciar fa unes setmanes quan es va rebre una denúncia a la Policia i a la Delegació de Treball de la Seguretat Social per un possible delicte contra el dret dels treballadors, presumptament comès per part de l'administrador del negoci, així com de l'encarregada de gestionar-lo i d'un dels treballadors.

Rebudes les denúncies corresponents, els agents varen poder arribar a la conclusió que l'activitat presumptament delictiva d'aquestes persones afectava el col·lectiu de treballadors estrangers únicament, arribant a "un règim de gairebé esclavitud".

Entre les manifestacions rebudes, les víctimes eren obligades a realitzar jornades laborals d'entre 12 i 14 hores diàries percebent únicament 40 euros per dia treballat.

Així mateix, s'incomplien les vacances anuals sistemàticament, no gaudien del període de vacances establert per conveni ni la compensació corresponent per vacances no gaudides, sota l'amenaça de ser acomiadats.

Els treballadors realitzaven funcions de cambrers, cuiners, neteja o bé tasques de manteniment, si bé la majoria d'ells no tenien cap tipus de contracte laboral i percebien el mateix salari fos quin fos el seu lloc de treball.

No obstant això, els que disposaven d'això, eren obligats a signar la seva nòmina encara que no percebien les quantitats econòmiques que hi constaven mitjançant "amenaces que si no ho feien en aquell mateix instant es quedaven al carrer i sense feina".

Les víctimes eren obligats a treballar 6 dies setmanals i lliurant únicament un dia per setmana i mai en cap de setmana. Igualment, si estaven malalts i no podien acudir al seu lloc de treball no percebien cap tipus de salari.

A més, en cas d'accident laboral, l'amo de l'empresa obligava els treballadors a manifestar que l'accident no havia estat laboral i en cas contrari eren acomiadats, no cobrant durant el temps de baixa.

Els treballadors en finalitzar la temporada no percebien cap tipus de liquidació corresponent al seu temps cotitzat a l'empresa.

Per tot el manifestat i en vista de tenir indicis racionals de la comissió d'un delicte contra els drets, es va procedir a la realització d'una inspecció al costat de la Delegació de Treball i Seguretat Social en l'esmentat restaurant.

Les víctimes, en total set, portades per les seves diferents situacions econòmiques i personals i per por de perdre la seva única font d'ingressos, es veien obligades a acceptar les condicions laborals imposades pel conegut empresari de la zona i l'encarregada. Les detencions s'han emmarcat en l'operació 'Repera', que s'ha dut a terme amb la col·laboració amb Inspecció de Treball.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a