Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 24 de setembre de 2020   |   13:39
 
Enquesta  
Està massa inactiu el govern municipal de l’Ajuntament de Sóller?


No
 
Els hotels de Sóller registren una menor ocupació.
30/08/2019 | 09:34
El turisme, a la baixa
J.M.

El principal motor de l’economia sollerica està ranquejant ja que l’ocupació turística dels hotels ha registrat un descens si es compara el volum de clients que han allotjat entre febrer i juliol. Les dades que maneja l’Associació Hotelera de Sóller, entitat que representa a la majoria dels establiments turístics de la comarca, l’ocupació registrada entre els mesos de febrer i juliol es va situar en el 72’8% de mitjana, una xifra que està tres punts per davall de les xifres que es varen registrar durant l’exercici passat. Aleshores, els hotels presentaren una ocupació del 75’73% de la seva capacitat.

Diversos factors han influït en aquesta situació, però bàsicament es resumeixen un: el descens del turisme de procedència escandinava i alemanya.

El president de la patronal hotelera de Sóller, Lluís Rullan, ha posat xifres a l’ocupació que registren els hotels durant una temporada, la d’enguany, que en termes generals és qualificada d’irregular. Rullan apunta que el descens en el volum de reserves procedents d’Alemanya i dels països escandinaus (Suècia i Noruega) ha propiciat que els establiments registrin una menor ocupació. Però a diferència del que es pugui pensar, Rullan apunta que els turistes que han descartat passar les seves vacances a Mallorca no és que hagin elegit una altra destinació, sinó pel fet que molts d’aquests potencials visitants han optat enguany per gaudir de les seves vacances en el seu propi país. La climatologia -apunta Rullan- ha estat un factor determinant perquè aquest estiu els països nòrdics han registrat unes temperatures anormalment elevades que ha fet que els turistes no hagin tengut necessitat de viatjar a altres latituds per trobar-se amb la calor. També protestes ecologistes, principalment a Escandinàvia, també han incidit en la reducció en el número de visitants, ha precisat Rullan.

El president dels hotelers sosté que l’ocupació “té una clara tendència a la baixa”, una situació que opina que “s’anirà mantenint al llarg de la present temporada” i fins i tot apunta que es podria repetir de cara a futurs exercicis.

A més de tenir llits buits, els hotelers han hagut de revisar a la baixa la seva tarifa de preus amb l’intent de convèncer a nous turistes. Al respecte, Rullan explica que “hem hagut de fer ofertes” però així i tot “no han estat suficients com per mantenir l’ocupació com la registrada l’any passat”.

La calor que s’ha registrat a Alemanya no és l’únic factor que ha incidit en el descens del fluxe de visitants. Altres factors de menor calat són el Brexit del Regne Unit i destinacions competidores a Mallorca com són alguns països de la conca mediterrània com Turquia, Egipte o Tunis.

Lluís Rullan augura que en la recta final de la temporada, es seguirà notant el descens de turistes que opten per allotjar-se a Sóller.

Les dades d’ocupació dels hotels no posen de manifest el grau d’ocupació que han registrat les vivendes turístiques del municipi, un segment que en els darrers anys ha registrat un gran increment fins al punt que hi ha prop de 400 habitatges registrats en aquesta activitat. Una activitat que és una competència directa als hotels i que podria haver incidit en una disminució de l’ocupació als establiments turístics tradicionals.

En contraposició a les dades d’ocupació, que així i tot segueixen sent bones com ho corrobora el 82% registrat el juliol, està l’increment de la població ocupada a Sóller, que en el darrer any ha registrat un increment del 2’4% fins assolir les 5.337 persones fent feina en el juny.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a