Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   22:52
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
El deute municipal s'ha reduït aproximadament en un 50%.
26/07/2019 | 08:40
Sóller redueix el deute en quatre anys
SaVeu

Dur el cinturó estret té les seves conseqüències... positives. Així ho ha notat l’economia de l’Ajuntament de Sóller que durant els darrers quatre anys s’ha pogut llevar molt llast econòmic de damunt les seves espatlles. Les xifres d’un informe que ha elaborat el Ministeri d’Hisenda així ho corroboren, ja que Sóller ha reduït a la meitat el deute municipal amb els bancs durant els darrers quatre anys com a conseqüència de l’aplicació de la Llei d’Estabilitat Pressupostària, la denominada llei Montoro.

La millora que ha registrat l’economia de Sóller s’extrapola a 49 dels 52 municipis de Mallorca que han baixat el nivell d’endeutament. Tan sols Valldemossa, Ses Salines i Montuïri han incrementat l’endeutament.

D’acord amb les xifres que recull l’informe, l’any 2014 Sóller tenia contret un deute bancari de 15 milions d’euros, una xifra que s’ha reduït un 53% per passar als 7 milions de deute amb els que va tancar l’exercici de 2018. La reducció es deu a dos factors. Un d’ells, lògicament, és el pagament dels venciments de les anualitats dels crèdits bancaris. Per altra banda, dins l’exercici de 2017 l’Ajuntament va realitzar una amortització anticipada de crèdits per valor de 2’5 milions d’euros procedents del superàvit de l’any anterior que ajudaren a alleugerir la càrrega econòmica contreta amb els bancs.

Gairebé tots aquests diners que deu l’Ajuntament als bancs corresponen als préstecs que va firmar l’any 2012 quan el municipi va acollir-se al pla de proveïdors promogut pel Ministeri d’Economia que serviren per abonar totes les factures que tenia pendent amb tercers.

Si es fa una comparativa amb la resta de municipis de la comarca, crida l’atenció com els més sanejats són els de Fornalutx i Deià, que tenen un endeutament bancari que tendeix a zero.

Durant quatre anys Deià va liquidar un deute de 100.000 euros quedant-se alliberat, mentre que Fornalutx l’ha reduït a poc més de 200.000 euros fins al punt que l’endeutament per càpita és de tan sols 41 euros. Abans era de 355 euros per persona. En el mateix període Bunyola ha passat de tenir un deute bancari de 4’4 milions als 3’8, cosa que li permet situar l’endeutament per habitant als 568 euros front als 662 de fa quatre anys. Menció a part es mereix Escorca. En quatre anys el municipi ha passat de tenir 900.000 euros de deute bancari als 500.000, tot i que si s’analitza en funció dels seus habitants és el més elevat de la comarca. La poca població que té fa que l’Ajuntament tengui un deute per càpita de 2.288 euros. En el 2014 es situava en els 3.737 euros.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a