Diari digital de la comarca de Sóller
Dimecres, 4 d'agost de 2021   |   04:17
 
Enquesta  
S’han de donar facilitats per reconvertir els grans casals en habitatges unifamiliars menors de 120 metres quadrats?


No
 
Terraferida s'ha fet ressò aquests dies d'un informe del Govern Balear.
28/06/2019 | 08:50
Sóller té capacitat per construir 603 noves vivendes en sol urbanitzable
J.M.

Un estudi revela que Sóller té capacitat per edificar fins a 603 vivendes de nova construcció, el que suposaria un increment potencial de la població amb més de 1.500 habitants. El col.lectiu Terraferida ha presentat aquesta setmana un informe en el que assegura que al Paratge Natural de la Serra de Tramuntana es poden edificar més de 14.000 habitatges dins els 19 municipis que formen la Tramuntana. Segons aquest organisme, la construcció de nous habitatges es pot realitzar en 475 hectàrees de sol urbanitzable en el conjunt del paratge natural de la Serra per la qual cosa reclama al Govern que desclassifiqui bona part de la superfície urbanitzable.

El treball de Terraferida ha estat elaborat a partir d’un estudi del Govern de l’any 2015 que estableix de forma molt detallada el número d’habitatges que es podrien edificar a tots els municipis de Mallorca en aplicació del Pla Territorial de Mallorca. En el cas de Sóller es podrien edificar 603 habitatges que representen un increment poblacional de 1.519 persones. En els municipis de la comarca la situació no varia gaire. A Bunyola el número d’habitatges que es poden aixecar assoleix el número de 737, el més elevat de la comarca, que representa una població de 1.858 persones. A Deià es poden construir 188 nous habitatges que representen 474 veïnats; a Escorca dues vivendes que sumen sis residents mentre que a Fornalutx l’estimació del Pla Territorial estableix un creixement urbà amb 151 nous habitatges que representen 379 habitants. Amb aquestes xifres, a la comarca es poden construir 1.681 vivendes noves que representen una població potencial de 4.236 habitants.

Demanen desclassificació

L’objectiu de l’estudi elaborat per la Conselleria de Territori és la quantificació del potencial d’habitatges i població en sol urbà i urbanitzable d’aquell sol que es troba lliure d’edificació (sol vacant) i que segons els planejament recollit al Mapa Urbanístic de les Illes Balears (MUIB) és susceptible de ser edificat amb finalitats residencials.
Terraferida posa de manifest amb el seu informe la incongruència que existeix a la Serra de Tramuntana entre les possibilitats d’edificabilitat que encara tenen els seus municipis amb la preservació que s’hi ha fet mitjançant diferents figures de protecció urbanística, entre elles la declaració de paratge natural o la declaració de Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO. El col.lectiu Terraferida, a més de demanar la desclassificació de bona part d’aquest sol urbanitzable, posa de manifest que a la pràctica el creixement previst podria ser superior “perquè s’hi sumaria a més el creixement dins el sol urbà consolidad i el creixement dins sol rústic en forma de xalets aïllats i les places turístiques a establiments hotelers. Segons Terraferida, els 19 municipis de la Serra inclosos dins la zona protegida per la UNESCO, concentren el 22’6% del sol vacant de l’illa de Mallorca, xifrat en un total de 2.098 hectàrees.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a