Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 22 de gener de 2021   |   17:11
 
Enquesta  
Hauria d’autoritzar el Ministeri de Defensa l’accés públic controlat al cim del Puig Major?


No
 
La torre picada, situada a dalt del penya-segat.
05/04/2019 | 08:42
El Consell vol comprar la Torre Picada per la meitat del que en demanen
SaVeu

El Consell de Mallorca ha posat preu a la Torre Picada. La institució insular està disposada a pagar fins a 1’3 milions d’euros per fer-se amb la propietat de l’emblemàtica torre de defensa situada al Port de Sóller d’acord amb la taxació que ha fet arribar als seus propietaris. Curiosament ara fa una setmana l’Ajuntament va remetre una missiva a la institució insular en la que li demanava que negociï la compra.

A pesar de les taxacions, l’acord de compravenda sembla allunyat si es té en compte que els titulars de la torre demanen tres milions d’euros per l’edificació, el que suposa que la valoració efectuada per la institució insular es situa per davall de la meitat del preu de sortida. Segons han explicat fonts pròximes a la propietat, les negociacions es troben en via morta després que el Consell els fes arribar la taxació que li ha realitzat una empresa especialitzada i la que han elaborat els seus propis tècnics. En els dos casos, el preu estipulat està molt lluny del preu fixat per la propietat. L’oferta del Consell ha estat rebutjada per ser molt baixa, tot i que no tanquen la porta sempre que el Consell aboni el que es demana per la històrica propietat.

La Torre Picada està declarada Bé d’Interès Cultural (BIC) i els seus propietaris la tenen en venda des de fa anys. Fins ara les negociacions mantengudes amb diferents institucions públiques no han fructificat en cap acord que satisfaci les demandes econòmiques dels propietaris, que rebutgen vendre-la a un preu que consideren massa baix. L’edifici està situat en una finca de 10.000 metres quadrats que compta amb una protecció mediambiental i urbanística màxima donada la seva privilegiada situació en el penya-segat de la costa de Sóller.

Altres interessats

El Consell de Mallorca no és l’únic interessat en fer-se amb la propietat de la Torre Picada. Segons les fonts consultades uns particulars estan interessats en adquirir la finca, ja que fa al voltant de dos anys ja varen adquirir una finca confrontant que ocupa una superfície de 470.000 metres quadrats.

La Torre Picada és una antiga torre de vigilància situada a la Costa de la Talaia i que mira sobre el Port. Forma part d’un extens sistema de senyals i vigilància de tota la costa Mallorquina. La Torre Picada es va començar a projectar després de 1561 però no va ser fins l’any 1614 quan es va començar a construir. L’edifici es va finalitzar a principis del segle XVII, en concret en 1622. Aquesta data encara es troba gravada a l’entrada de la torre.

La torre va estar en actiu fins al segle segle XIX. Aleshores les seves funcions eren les de vigilar el contraban. Així mateix durant la Guerra Civil hi va haver activitat, especialment per vigilar si venien avions des de la península. Encara es poden apreciar les marques de l’escala de ferro que es va instal·lar per accedir còmodament a la primera planta.

La Torre Picada consta de dues plantes de sòtils amb voltes i una coberta plana que fa les funcions de terrassa. Els murs de la torre mesuren uns tres metres d’amplada, a causa de l’escassetat de fonaments i de la necessitat d’aguantar les dues voltes de pedra. Té onze metres d’altura.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a