Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 6 de juliol de 2020   |   20:21
 
Enquesta  
Quants regidors de l’Ajuntament de Sóller haurien de tenir dedicació exclusiva al cŕrrec?

Cap
Un
Dos
Tres
Quatre
Cinc
 
Una ciutadana abocant residus de vidre al contenidor verd.
08/02/2019 | 09:01
El reciclatge de fems augmenta un pírric 0’1%
J.M.

Sóller recicla més, però també genera més fems. Aquesta doble confluència de factors ha propiciat que durant l’any 2018 la taxa de reciclatge hagi augmentat un insignifican 0’1% per situar-se en el 17’08% del total de residus que va generar el municipi durant tot l’any passat.

Les dades recopilades pel Consell de Mallorca assenyalen com el volum de residus que es va abocar als contenidors dedicats al reciclatge va incrementar-se un 1’7%, mentre que el volum de residus en general que es varen produir a Sóller durant tot l’any ho va fer un 5’7%, un fet que posa en entredit l’evolució de la taxa de reciclatge al municipi. Una altra dada que ho confirma és que Sóller ha superat la barrera de les 9.300 tones de fems, una elevada xifra que no es registrava en els darrers anys. Sóller mai no havia produït tant de fems com es va generar l’any passat.

En el període comprès entre els anys 2014 i 2018, la generació de residus s’ha incrementat a Sóller un 15’8%, mentre que el reciclatge ho ha fet a un ritme molt superior, el 61’34%, percentatge insuficient com per elevar el percentatge de reciclatge més enllà del 17% del total de fems recollits. Val a dir també que Sóller recicla menys que l’any 2016, quan aleshores el percentatge de reutilització de residus es va col.locar en el 17’34% del total de residus, la xifra més elevada des que Sóller aplica polítiques de reciclatge de fems.

A pesar del petit increment que Sóller ha experimentat en taxa de reciclatge, el municipi es troba molt allunyat dels valors establerts per la Unió Europea per a l’any 2020, o sigui el proper any, un any en el que Sóller hauria de reciclar el 50% del total de fems que genera en un any. A hores d’ara aquest percentatge s’entreveu totalment inassolible. Si agafam com a referència les dades de l’any passat, Sóller hauria de reciclar 4.600 tones de fems, front a les 1.872 que finalment es varen processar.
Per fraccions, la recollida d’envasos va incrementar-se en un 8’2% per situar-se en les 330 tones recollides. En paper i cartró, el reciclatge va incrementar-se el 2’6% (550 tones) mentre que en vidre tan sols ho va fer un 0’3% (654 tones).

664 quilos per habitant

Les dades de recollida de fems a Sóller revelen una altra dada ben significativa: cada solleric va generar 664 quilos de residus durant l’exercici de 2018. Esdevé una dada cridanera si es té en compte que durant l’any anterior la producció de residus per habitant es va situar en els 633 quilos. És a dir, en el darrer any la producció de fems per habitant ha sofert un increment del 5%. A nivell d’Espanya la producció de residus es situa en els 459 quilos de fems i habitant. A Sóller es produeix, per tant, un 40% més de residus que a la resta del país.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a