Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 10 de juliol de 2020   |   11:15
 
Enquesta  
T’agrada el projecte de peatonalitzar la Gran Via i crear un vial peatonal per accedir fins a l’aparcament públic de Cetre?


No
 
L'Ajuntament haurà de seguir pagant.
07/12/2018 | 08:37
Altres 3'4 milions per l'Infante Lois
J.M.

L’expropiació del camp d’esports Infante Lois del Port de Sóller serà un tema que donarà molt de parlar en els pròxims anys. L’equip de govern ho té molt present fins al punt que el regidor d’Hisenda ha assegurat que l’Ajuntament podria veure’s obligat a pagar un segon termini per import de 3’4 milions d’euros.

Així ho va reconèixer Josep Lluís Colom (PSOE) en el ple de divendres passat durant el qual es va aprovar el pla econòmic-financer que obliga a escapçar la despesa municipal durant els exercicis de 2018 i 2019. Durant una de les seves intervencions, Colom va afirmar que l’Ajuntament té reconegut un límit de conformitat (el preu que reconeix com a mínim) del camp d’esports per valor de 3’4 milions. El regidor va assegurar que la propietat podria reclamar el seu pagament en qualsevol moment, un fet que “podria agreujar la situació econòmica” de les Cases de la Vila. Colom va afegir que el municipi està en negociacions amb els propietaris per abordar aquest delicat tema, tot i que en el plenari no va precisar a quin punt es troben aquests contactes. El que sí va ressaltar és que “és un tema molt delicat, complex i que ens preocupa”, pel qual va afegir que “haurem de tenir en compte de cara al futur per tal de resoldre’l”. En tot cas, el regidor va insistir que els actuals propietaris dels terrenys podrien exercir el dret de cobrar una segona part de l’expropiació, un fet que, si es produís, deixaria literalment tocada l’economia de l’Ajuntament per l’elevada quantia que li suposaria haver de pagar.

Expropiació forçosa

Ara fa dos anys el Jurat Provincial d’Expropiació Forçosa va decidir que l’Infante Lois val 6’9 milions d’euros, un preu que està obligat a pagar l’Ajuntament per la via d’expropiació perquè és un terreny privat que està catalogat com a equipament públic.

Un any després el municipi va abonar als propietaris un primer pagament d’1’6 milions d’euros (més altres 300.000 euros en conceptes d’interessos de demora) per donar complir amb la seva obligació d’expropiar. El que va pagar equivalia al límit de conformitat, és a dir, el preu mínim que hagués estat disposat a pagar l’Ajuntament per comprar el camp d’esports.

La revelació que va fer Colom durant el plenari va servir com a toc d’atenció a totes les forces polítiques, a les quals va apel.lar per aprovar el pla econòmic que es sotmetia a debat. De la mateixa manera, el regidor d’Hisenda va deixar clar a la corporació que l’expropiació del recinte esportiu serà un tema que s’haurà d’abordar durant la propera legislatura donades les repercusions econòmiques que pot tenir per a les arques municipals.

Fàbrica Nova

La “patata calenta” que suposa l’Infante Lois i la possibilitat que el municipi hagi de fer front al pagament d’una xifra milionària no és l’única que actualment té el consistori damunt la taula.
El proper mes de febrer els propietaris de la Fàbrica Nova presentaran davant el Jurat Provincial d’Expropiació Forçosa la valoració definitiva que en fan del vell complex industrial. Els propietaris d’aquest immoble promogueren un procés calcat al seguit pels titulars de l’Infante Lois per exigir que l’Ajuntament li expropiï la fàbrica del camí de Cas Jurat.

Les similituds entre els dos casos són més que evidents: la fàbrica està catalogada com a equipament i recentment va ser protegida com a BIC, el que a la pràctica suposa una càrrega pels seus propietaris perquè a la pràctica no poden fer més que conservar-la així com està.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a