Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   22:39
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Les autoritats fent balanç de la campanya d'erradicació de la velutina.
11/10/2018 | 18:07
Un únic niu de vespa, en tot el 2018
SaVeu

El director general d’Espai Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, ha explicat que enguany s’ha localitzat a les Balears un sol niu de vespa asiàtica o Vespa velutina, concretament al municipi de Sóller.

Segons ha explicat en un comunicat la Conselleria de Medi Ambient, la vespa asiàtica es va detectar per primera vegada a Mallorca l’any 2015, quan un apicultor va informar de la presència d’una vespa que no coneixia en el seu apiari, en Sóller.

Des de llavors, l’espècie s’ha expandit dins de la Serra de Tramuntana i ha afectat un total de deu municipis de l’illa. Entre 2015 i 2017 s’han localitzat i retirat 30 nius.

La tècnica de Protecció d’Espècies de la Conselleria, Irene Garneria, ha assegurat que durant la primavera d’enguany s’ha duit a terme una campanya amb trampes “molt intensiva”, que ha comportat l’eliminació d’un total de nou reines fundadores amb la col·locació de 580 trampes.

Durant els mesos d’agost i setembre és quan la vespa asiàtica es troba en el punt àlgid de desenvolupament. És quan més vespes hi cercant aliment i, per tant, són més fàcils de detectar.

En aquest sentit, la doctora biòloga de la UIB Mar Leza ha explicat que “no es pot baixar la guàrdia, a més de seguir fent feina per perseguir l’eradicació”. De fet, Leza ha explicat que cada niu pot arribar a acollir a 8.000 individus i que cada exemplar pot caçar una mitjana d’unes 25 abelles.

Edició d’un cartell

D’altra banda, s’ha editat un cartell que recull gran part de les espècies de les vespes de les Illes, per tal d’ajudar a identificar i conèixer de prop la vespa asiàtica. Des de la Conselleria han fet una crida a la ciutadania perquè informi de qualsevol albirament d’aquesta espècie. “La col·laboració ciutadana ha estat clau des del primer moment, atès que bona part dels nius s’han pogut detectar gràcies a avisos d’apicultors i particulars”, han assegurat.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a