Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 3 de maig de 2024   |   10:28
 
Enquesta  
Creus que sobra pólvora en el Firó?


No
 
Puig, durant la reunió d'ahir
01/08/2018 | 18:27
Un pla per combatre l'eruga de les alzines
saveu.cat

La conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca es va reunir ahir amb els municipis afectats per l’eruga peluda (Lymantria dispar) per a planificar conjuntament les actuacions que es duran a terme durant tot el cicle de vida de l’insecte, des d’ara fins al 2019.  Entre els representants municipals hi va haver el regidor de Sóller, Josep Lluís Puig.

El Pla de Mallorca i la Serra de Tramuntana han viscut un rebrot important als darrers mesos a unes 4.000 hectàrees, tot i que amb diferents nivells d’afectació. Per això el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, acompanyat de la cap de servei de sanitat forestal, Sandra Closa, han explicat als ajuntaments els diferents tractaments que existeixen per a controlar aquest insecte que defolia els alzinars. L’objectiu de la reunió, segons ha explicat Vicenç Vidal, “és, un cop detectada per primera vegada la plaga enguany a Mallorca, evitar el seu efecte exponencial de cara a les properes temporades”.
 
Des de que s’inicia aquest rebrot al mes de maig l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) ja ha comprat i instal·lat un miler de trampes i feromones per a la captura massiva de papallones en zones afectades. Aquestes zones han estat delimitades per la direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat de la conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, la qual ha anat elaborant un mapa d’afectació amb la delimitació de zones afectades i nivells d’afectació. Els municipis de Costitx, Inca, Sineu i Llubí foren els primers afectats al mes de maig i després s’ha expandit a la zona centre (Lloret, Sant Joan, Muro, Algaida i Vilafranca) i a Tramuntana (Valldemossa, Esporles i Bunyola). Per altra banda s’han instal·lat 130 trampes per al monitoreig de l’espècie a Mallorca i Menorca i s’ha assessorat a particulars i ajuntaments afectats.
 
Aquest insecte fa cíclicament aquestes explosions cada 20 o 30 anys i fins ara s’havien anat registrant petits focus que s’havien controlat amb el trampeig i petits tractaments terrestres molt puntuals. El darrer tractament que havia estat necessari va ser l’any 2005 a una vintena de hectàrees a Artà.  



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a