Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 25 de març de 2019   |   23:06
 
Enquesta  
Consideres lícit que el PP concedís targetes gratuïtes de Son Angelats als cossos de seguretat?


No
 
L'edifici que va acollir antigament la Fàbrica Nova.
06/07/2018 | 08:39
La Fàbrica Nova serà Bé d’Interès Cultural
J.M.

La Fàbrica Nova és un Bé d’Interès Cultural (BIC) a tots els efectes. La ponència tècnica de Patrimoni del Consell de Mallorca ha donat via lliure aquesta setmana a la implementació de la figura jurídica proteccionista a l’edifici industrial solleric que, ara, tan sols està a l’espera que sigui ratificada per la ponència política. El tràmit pendent es podria enllestir en qüestió de poques setmanes.

La preservació de la fàbrica es duu a terme en contra del criteri de l’Ajuntament de Sóller, que s’oposa a que sigui declarada BIC. Però el que és cert és que l’Ajuntament ha comès un fatal error administratiu, ja que va presentar les al.legacions en contra de la protecció de la Fàbrica Nova fora del termini establert. Per la qual cosa, l’al.legat municipal ha estat rebutjat.

L’Ajuntament és reaci a la protecció perquè es veu venir la ruixada. La fàbrica es troba actualment en un procés d’expropiació forçosa que han promogut els seus titulars, un fet que pot tenir les seves implicacions quan el Jurat Provincial d’Expropiació emeti el seu veredicte. Si la fàbrica és un BIC molt possiblement el preu d’expropiació s’elevi a una xifra molt superior a la que reclamen els seus titulars (uns 800.000 euros). Per altra costat, la figura del Bé d’Interès Cultural duu aparellades una sèrie de connotacions i obligacions: rehabilitar l’edifici seguint un estricte protocol i mantenir-lo en l’estat actual. És a dir, no es podria dedicar a gaire més coses que un museu per mostrar el funcionament de la indústria tèxtil sollerica.

La fàbrica es troba al llindar de la ruïna degut a dècades d’abandonament. És la darrera fàbrica textil que queda del patrimoni industrial del passat.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a