Diari digital de la comarca de Sóller
Dimecres, 23 de gener de 2019   |   07:13
 
Enquesta  
T’agrada el nou paviment que ha col.locat el Ferrocarril de Sóller a la zona del Born?


No
 
Un núvol de fum envolta el casc urbà de la vall.
08/06/2018 | 08:58
Prohibit cremar abans de les 10
SaVeu

Sóller disposarà abans de la tardor vinent d’una ordenança municipal que prohibirà la crema de restes vegetals i rostolls a primera hora del dematí per tal d’evitar el nigul contaminant que s’instal·la sobre de la vall en els mesos de fred.

Així ho va assegurar aquesta setmana el regidor de Medi Ambient de Sóller, Josep Lluís Puig (Més), que va explicar que al setembre s’elevarà a ple el text definitiu de la norma que actualment està en fase d’elaboració. La normativa establirà uns horaris diferenciats per a la crema de restes vegetals per a l’hivern i l’estiu que afectarà els horts de la zona urbana i la fora vila de la vall. D’aquesta manera -va explicar Puig- durant la temporada hivernal estarà prohibit encendre focs als horts per cremar restes de podes abans de les 10 hores del dematí. Amb aquesta mesura, l’Ajuntament vol tallar un problema que es repeteix cada any i que suscita nombroses queixes.

Durant els mesos freds, les cremes en els horts provoquen un gran nigul de fum que no s’arriba a dissipar a causa del fenomen meteorològic de la inversió tèrmica. A la pràctica, el casc urbà de Sóller queda sumit en un nigul de contaminació per fums que només es dissipa a partir de mig dematí quan pugen les temperatures per la radiació solar. El fet que Sóller sigui una vall envoltada de muntanyes fa que es produeixi la inversió tèrmica ja que el sol surt més tard que a la resta de l’illa. La situació genera moltes crítiques ja que el fum afecta la salut de les persones.

Josep Lluís Puig va explicar que la normativa establirà els horaris en què estarà permès realitzar focs forestals així com un règim sancionador per als incompliments. Sóller basarà la seva normativa amb una ordenança ja en vigor semblant que existeix al municipi de Puigpunyent.

Segons l’opinió del regidor, la norma “posarà ordre a les cremes” i fomentarà accions alternatives al foc, com la producció de compostatge mitjançant diferents tècniques que no generen problemes mediambientals.

Moltes queixes

La realització de cremes controlades als horts durant els mesos d’hivern és una pràctica molt habitual a Sóller. Fins fa pocs anys aquesta pràctica no havia estat qüestionada pràcticament per ningú, però d’un temps cap aquí han sorgit veus en contra i ciutadans que demanen una regulació per acabar amb la contaminació que han de respirar els sollerics molts dematins d’hivern.

El PI és una de les formacions polítiques que el passat hivern va demanar que es regulàs aquesta pràctica. La demanda efectuada per Jaume Bestard servia per canalitzar les queixes que aquesta formació política havia canalitzat de ciutadans.

Els niguls de fum es produeixen quan es fan cremes als horts. En canvi, els focs que es fan a zones de muntanya no generen el nigul contaminant, ja que els olivars es troben en una cota superior a la vall, el que ajuda a dissipar els gasos contaminants que es produeixen durant les cremes de rostolls.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a