Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 25 d'abril de 2024   |   23:09
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Els operaris col.locant els esportins.
17/11/2017 | 10:20
La tafona de Can Det retorna a l’activitat
SaVeu

La premsa de la tafona de Can Det funciona a ple rendiment des de principis de novembre per produir oli d’oliva verjo. Ho fa després d’un any sabàtic durant el qual no va produir ni un litre d’oli, ja que la campanya d’oliva de l’any passat va ser tan escassa que els seus responsables optaren per no realitzar producció.

La situació ha donat un gir de 180 graus enguany, ja que actualment el trull de la tafona funciona a ple rendiment dematí i capvespre per moldre les olives que li arriben d’olivars de Sóller i d’altres municipis de la comarca, segons han explicat fonts de Can Det.

La tafona que actualment gestionen els germans Guillem i Bartomeu Deyà és la més antiga de Mallorca que utilitza el mètode tradicional de producció mitjançant trulls i premses hidràuliques. La seva història es remunta al segle XVI, època de la que existeixen documents que certifiquen la seva existència.

A diferència de les tafones industrials, la de Can Det es dedica a la producció de petites partides d’oliva que provenen dels olivars de la Serra de Tramuntana. L’oli resultant sol dedicar-se al consum familiar.

Amb una maquinària que pràcticament no s’ha tocat en més de setanta anys, el més característic d’aquesta tafona és el trull on es tritura l’oliva. El molí està format per tres pedres de granit de forma cònica que pesen 1.500 quilos cada una. Durant cinc minuts roden per moldre les olives que donen pas a una pasta, la matèria primera de la que en surt l’oli.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a