Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 25 d'abril de 2024   |   23:25
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
L'oli novell, emanant de la tafona de la Cooperativa.
13/10/2017 | 12:12
Excel·lent temporada d'oli
G.M.

La tafona de la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu va arrancar dimarts la seva maquinària després que pagesos d’arreu de Mallorca hagin començat a dur-hi la seva producció d’olives per convertir-les en oli. El president de l’entitat centenària, Miquel Gual, preveu arribar enguany al milió i mig de quilograms d’oliva, que es convertiran en uns 200.000 litres d’oliva i igualaran la producció de fa dos anys. Cal recordar que la producció de l’any passat va ser irrisòria.

Gual s’ha mostrat molt satisfet per la producció d’oliva d’aquesta temporada. La Cooperativa ja ha envasat 60 tones d’oliva verda -trencada o sencera- i confia, segons l’acord assolit amb els pagesos, que n’hi arribin 15 tones més. Això suposa gairebé doblar la producció rècord de 35 tones de fa dos anys. Espera, a més, altres 15 tones d’oliva negra per envasar al llarg de les properes setmanes.

Pel que fa a la producció d’oli d’oliva, aquesta setmana la tafona ha començat a funcionar a mitja marxa i progressivament anirà augmentant el seu horari fins arribar a les vint hores de producciò diària, el màxim que Gual preveu.
A la Cooperativa hi arriba oliva preferentment de Sóller, Fornalutx i la resta de la Serra de Tramuntana, però també de productors d’arreu de l’illa de Mallorca. Una part considerable de la producció, probablement uns 100.000 litres, es comercialitzarà sota la marca Olis Sóller, el buc insígnia de la Cooperativa sollerica que hores d’ara ja es trobava sense estoc a causa de la baixíssima producció de l’any passat.

Miquel Gual ha explicat que la producció d’enguany és més elevada pel factor de la temporalitat (les oliveres alternen habitualment un any de bona producció amb un altre de dolenta) i també per una major cura dispensada pel pagès a l’arbre, tant pel que fa a podes, com a esquitxades i altres atencions que s’hi han anat introduint amb el temps.
Destaca, a més, que el fruit que els arriba és molt sa i que durant el procés de selecció de l’oliva verda per envasar han hagut de descartat menys olives que altres anys.

La tafona de Can Det, per la seva banda, té previst obrir la primera setmana de novembre i mantenir les portes obertes fins el mes de febrer.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a