Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 29 d'abril de 2024   |   17:00
 
Enquesta  
S’hauria de prohibir la celebració de la Mallorca 312 de ciclisme?


No
 
La gamba és molt sensible als canvis climàtics, assegura un estudi.
23/09/2017 | 08:17
El canvi climàtic afecta la gamba roja
J.M.

Un estudi científic ha detectat que el canvi climàtic afecta la biologia de la gamba roja de la Mediterrània Occidental i al seu pes en relació amb la seva talla. La gamba roja és el crustaci marí per excel.lència que extreuen les embarcacions d’arrossegament amb seu al Port de Sóller.

Els científics han utilitzat diversos models estadístics a partir de bases de dades biològiques i oceanogràfiques adquirits mensualment per l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) durant més de dues dècades, ha informat l’entitat.

Han analitzat el possible efecte de les condicions oceanogràfiques i climàtiques en la condició biològica de la gamba, que s’ha estimat pel pes en relació a la talla i tenint en compte que un major pes és indicatiu d’un major cúmul de reserves de greixos i proteïnes en el múscul.

Concretament, es va analitzar l’acumulació de reserves durant el període hivernal i la condició durant el període de reproducció i posada a l’estiu, en relació a paràmetres com els canvis de la temperatura, salinitat i oxigen dissolt en les capes d’aigua més profunda (entre 200 i 800 metres de profunditat).

Fluctuacions en la pesca

Les dades es varen estudiar juntament amb variables climàtiques i oceàniques de producció fitoplanctònica a la capa d’aigua a nivell del mar derivada d’imatges per satèl·lit i dades d’índexs climàtics atmosfèrics, com l’oscil·lació de l’Atlàntic Nord i l’índex del clima de l’Atlàntic oriental, que han augmentat la seva freqüència i intensitat de fluctuació.

La pesca de la gamba roja a Sóller ha sofert importants fluctuacions en els darrers anys, fins al punt que durant l’estiu de 2016 les captures varen pegar pràcticament a zero.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a