04.05.2024 | 21:38 | Carrer Sa Filadora A, 3, bxs | 07100 Sóller | Tel. 971 633 456 | Fax 971 634 106
Inici    Correu electrònic  
       
 
  Veu local
  Veu comarcal
  Veu de l'esport
  Veu telefònica
  Veu major
  Veu en directe
 
 

 
Any 2023: la tardor més seca i la nevada més abundosa
Gabriel Mercè

L’odisea d’arribar a casa
SaVeu

Els orígens del Defensora
Antoni Quetglas

Any 2022, quan el canvi climàtic es va fer constatable
Gabriel Mercè

 
 


   
 

 
Franz Kraus: “La feina de la pagesia és essencial per a la Vall”


Margalida Joy i Aina Nigorra: "Estam perdent la batalla contra les pantalles"


Marià Gastalver: "L'actual món tecnològic ens acaba deshumanitzant"


Sebastiana Massanet: “La mentalitat ecològica és la clau de l’èxit d’Ecovinyassa”


 
 

 




 
 


 

Raixa, Bunyola


Miquel Gual

Excursió des de Can Penasso fins a Raixa

L’excursió és una passetjada per uns paratges de molt fàcil accés i, a la vegada, uns grans desconeguts. Es tracta de l’apropament a l’estret congost de la Gubia i a la visita als jardins de Raixa.

El nostre recorregut comença a la carretera de Palma a Sóller a l’altura de l’encreuament de Bunyola. Deixam els cotxes a l’aparcament del restaurant de can Penasso o venim amb el tren de Sóller i baixam a l’estació de Bunyola. Just a la vora del punt quilomètric 14,4 a l’esquerra de la carretera es troba un carreteró encaixat entre parets seques que va planenc en direcció a Palma; el tram inicial es troba asfaltat però respira un flaire d’antigor difícilment disimulable.

Quan hem recorregut quasi bé un quilòmetre un braç de carretera xapa el camí i es dirigeix de cap a s’Alqueria Blanca, nosaltres prenem aquest camí i als pocs moments trobam les impresionants cases situades a la falda de sa Gubia. Es tracta d’una construcció relativament recent, segurament del segle XIX, que amaga a la part del darrera les antigues cases molt més rustiques i petites, arquitectònicament parlant el dos conjunts no encaixen massa bé degut a la gran diferència d’estil entre l’un i l’altre.

Passat les cases un caminoi puja arran d’un torrentó que devalla del gran massís. Caminam per dins un olivar molt deteriorat on el pinar i la garriga s’estan apoderant d’ell a marxes forçades.

L’impresionant esperó de sa Gubia de cada cop es troba més a la vora i amb els seus 608 metres ens vetlla desafiant. Definitivamet perdem el terreny conreat i ara només destriam restes d’antigues rotes. El camí i el torrent comparteixen el mateix espai ja que el comellar de cada cop es més estret, ens enfilam per un lateral i al davant podem contemplar la impresionant paret vertical del puig Pla.

Un bon grapat escaladors practiquen el seu esport preferit desafiant a la gravetat de les verticals parets. Aquest lloc és molt atractiu per practicar l’escalada ja que, a més de tenir unes parets molt aptes, es troba molt a prop de Palma i el recorregut que s’ha de fer a peu no és molt llarg.

El camí segueix i salva un bot del torrent per dins un coval amb una escala de pedra, si seguíssim per amunt compareixeríem a la finca de Muntanya amb el seu olivar enrevoltant, però aquest no es el destí d’avui així que tornam enrera i desfeim el cami fins arribar novament a la carretera on hem començat l’excursió.

Ara l’asfalt ha descomparegut i el camí s’estreny i compareix el terra empedrat. No ens havíem errat, aquest és un antic camí, possiblement el de Palma a Sóller que s’emprà fins que es construí la carretera del coll a principis del segle XIX quan viatjar a Ciutat era tota una aventura i s’emprava gairebé tot un dia.

El camí ens duu fins a un altre encreuament que ens conduira a Biniatzar, preciosa possesió de muntanya amb unes cases rustiques però amb molt de caràcter. Pasam per davant les cases, vorejam l’hort i torcem de cap a la dreta, a molt poca distancia trobam les cases i finca de Raixa. En aquest punt tenim la possibilitat de realitzar una visita a la finca, una de les més famoses i conegudes de l’illa. És destacable tant la seva arquitectura com els seus jardins i la quantitat d’aigua que contenen aquests espais. Estan dissenyats pel cardenal Antoni Despuig i Dameto i daten del segle XVIII.



| Tornar |

 
 




 
 
 






Sa Veu al Facebook

 
Creus que sobra pólvora en el Firó?

No

[Resultats]
 
 



 
Balanç de les XVIII Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx
Grup de Recerca i Estudis Sollerics (GRES)

Sóller, gràcies per tot
Joan E. Vercher,

L’aparcament no pensa en les necessitats reals dels residents del Port
Associació de Veïnats del Port de Sóller

Els veïnats del Mercat no ens sentim escoltats
Associació de Veïnats del Mercat de Sóller

El Centre de Dia a l'escorxador no és cap quimera
Plataforma Pro Centre de Dia Digne a Sóller

 
 


 
Temps previst
per avui a Sóller




[Predicció 7 dies]
 
 






Copyright @ 2007